Q-verhouding: Tobin's Q - KamilTaylan.blog (2024)

Wat is de Q-verhouding of de Q van Tobin?

De Q-ratio, ook wel bekend als Tobin’s Q, is gelijk aan de marktwaarde van een bedrijf gedeeld door de vervangingswaarde van de activa. Evenwicht is dus wanneer marktwaarde gelijk is aan vervangingskosten. Op het meest basale niveau drukt de Q-ratio de relatie uit tussen marktwaardering en intrinsieke waarde. Met andere woorden, het is een manier om in te schatten of een bepaald bedrijf of een bepaalde markt overgewaardeerd of ondergewaardeerd is.

Belangrijkste leerpunten

  • De Q-ratio werd gepopulariseerd door Nobelprijswinnaar James Tobin en in 1966 uitgevonden door Nicholas Kaldor.
  • De Q-ratio, ook bekend als Tobin’s Q, meet of een firma of een geaggregeerde markt relatief over- of ondergewaardeerd is.
  • Het berust op de begrippen marktwaarde en vervangingswaarde.
  • De vereenvoudigde Q-ratio is de marktwaarde van het eigen vermogen gedeeld door de boekwaarde van het eigen vermogen.

Formule en berekening van de Q-verhouding

Q-verhouding: Tobin's Q - KamilTaylan.blog (1)

De Q-ratio wordt berekend als de marktwaarde van een bedrijf gedeeld door de vervangingswaarde van de activa van het bedrijf. Omdat de vervangingskosten van de totale activa moeilijk in te schatten zijn, wordt door analisten vaak een andere versie van de formule gebruikt om de Q-ratio van Tobin te schatten. Het is als volgt:

Tobin’sQ=EquityMarketValue+LiabilitiesMarketValueEquityBookValue+LiabilitiesBookValue\ text {Tobin’s Q} = \ frac {\ text {Equity Market Value + Passiva Market Value}} {\ text {Equity Book Value + Passiva Book Value}}Tobin’s Q=Eigen vermogen boekwaarde + verplichtingen boekwaarde

Vaak wordt ervan uitgegaan dat de marktwaarde van de verplichtingen en de boekwaarde van de verplichtingen van een bedrijf gelijk zijn, aangezien de marktwaarde doorgaans geen rekening houdt met de verplichtingen van een bedrijf. Dit biedt een vereenvoudigde versie van de Tobin’s Q-ratio als volgt:

Q-verhouding: Tobin's Q - KamilTaylan.blog (2)

Wat de Q-ratio u kan vertellen

De Tobin’s Q-ratio is een quotiënt dat gepopulariseerd is door James Tobin van Yale University, Nobelprijswinnaar in economie, die de hypothese stelde dat de gecombineerde marktwaarde van alle bedrijven op de aandelenmarkt ongeveer gelijk zou moeten zijn aan hun vervangingskosten.

Hoewel Tobin vaak wordt toegeschreven aan de maker ervan, werd deze verhouding voor het eerst voorgesteld in een academische publicatie door econoom Nicholas Kaldor in 1966. In eerdere teksten wordt de verhouding soms aangeduid als “Kaldor’s v.”

Een lage Q-ratio – tussen 0 en 1 – betekent dat de kosten om de activa van een bedrijf te vervangen hoger zijn dan de waarde van de voorraad. Dit impliceert dat het aandeel ondergewaardeerd is. Omgekeerd betekent een hoge Q (groter dan 1) dat de voorraad van een bedrijf duurder is dan de vervangingswaarde van zijn activa, wat impliceert dat de voorraad overgewaardeerd is.

Deze maatstaf voor de voorraadwaardering is de drijvende factor achter investeringsbeslissingen in de Q-ratio van Tobin. Toegepast op de markt als geheel, kunnen we inschatten of een hele markt relatief overbought of ondergewaardeerd is; we kunnen deze relatie als volgt weergeven:

QRatio(Market)=MarketCapitalizationofallCompaniesReplacementValueofallCompanies\ text {Q Ratio (Markt)} = \ frac {\ text {Marktkapitalisatie van alle bedrijven}} {\ text {Vervangingswaarde van alle bedrijven}}Q-verhouding (markt)=Vervangingswaarde van alle bedrijven

Voor een bedrijf of een markt zou een ratio groter dan één theoretisch erop wijzen dat de markt of het bedrijf overgewaardeerd is. Een ratio die kleiner is dan één zou impliceren dat deze ondergewaardeerd is.

Aan deze eenvoudige vergelijkingen ten grondslag ligt een al even eenvoudige intuïtie met betrekking tot de relatie tussen prijs en waarde. In wezen beweert Tobin’s Q Ratio dat een bedrijf (of een markt) waard is wat het kost om te vervangen. De kosten die nodig zijn om het bedrijf (of de markt) te vervangen, zijn de vervangingswaarde.

Het lijkt misschien logisch dat de reële marktwaarde een Q-ratio van 1,0 zou zijn. Maar dat is historisch niet het geval geweest. Vóór 1995 (voor gegevens die teruggaan tot 1945) bereikte de Amerikaanse Q-ratio nooit 1,0. In het eerste kwartaal van 2000 bedroeg de Q-ratio 2,15, terwijl deze in het eerste kwartaal van 2009 0,66 bedroeg. Vanaf het tweede kwartaal van 2020 was de Q-ratio 2,12.

Vervangingswaarde en de Q-verhouding

Vervangingswaarde (of vervangingswaarde) verwijst naar de kosten voor het vervangen van een bestaand actief op basis van de huidige marktprijs. De vervangingswaarde van een harde schijf van één terabyte zou vandaag bijvoorbeeld slechts $ 50 kunnen zijn, ook al betaalden we een paar jaar geleden $ 500 voor dezelfde opslagruimte.

In dit scenario zou het gemakkelijk zijn om de vervangingswaarde vast te stellen omdat er een robuuste markt is voor harde schijven waarvan de prijzen kunnen worden bekeken. Om te bepalen wat een harde schijf van één terabyte waard is, zouden we simpelweg moeten bepalen wat het zou kosten om een ​​harde schijf van één terabyte (van vergelijkbare kwaliteit en specificaties) te kopen bij een van de vele verschillende leveranciers op de markt. In veel gevallen kan de vervangingswaarde van activa echter veel ongrijpbaarder blijken dan dit.

Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat beschikt over gecompliceerde software die op maat is gemaakt voor zijn activiteiten. Vanwege het zeer gespecialiseerde karakter zijn er mogelijk geen vergelijkbare alternatieven op de markt. In tegenstelling tot ons vorige voorbeeld, konden we niet simpelweg controleren voor hoeveel vergelijkbare software wordt verkocht, omdat voldoende vergelijkbare software niet zou bestaan. Het zou dus moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om een ​​objectieve schatting te maken van de vervangingswaarde van de software.

Vergelijkbare omstandigheden doen zich voor in verschillende zakelijke contexten, van complexe industriële machines en onduidelijke financiële activa tot immateriële activa zoals goodwill. Vanwege de inherente moeilijkheid om de vervangingswaarde van deze en vergelijkbare activa te bepalen, beschouwen veel beleggers de Tobin’s Q Ratio niet als een betrouwbaar instrument voor het waarderen van individuele bedrijven.

Voorbeeld van het gebruik van de Q-ratio

De formule voor de Q-ratio van Tobin neemt de totale marktwaarde van het bedrijf en deelt deze door de totale vermogenswaarde van het bedrijf. Stel bijvoorbeeld dat een bedrijf $ 35 miljoen aan activa heeft. Het heeft ook 10 miljoen uitstaande aandelen die worden verhandeld voor $ 4 per aandeel. In dit voorbeeld zou de Q-ratio van Tobin zijn:

Q-verhouding: Tobin's Q - KamilTaylan.blog (3)

Omdat de verhouding groter is dan 1,0, is de marktwaarde hoger dan de vervangingswaarde en kunnen we dus zeggen dat het bedrijf overgewaardeerd is en mogelijk een verkoop is.

Een ondergewaardeerd bedrijf, een bedrijf met een ratio van minder dan één, zou aantrekkelijk zijn voor bedrijfsovervallers of potentiële kopers, omdat ze het bedrijf misschien willen kopen in plaats van een soortgelijk bedrijf op te richten. Dit zou waarschijnlijk resulteren in een grotere interesse in het bedrijf, waardoor de aandelenkoers zou stijgen, wat op zijn beurt de Tobin’s Q-ratio zou verhogen.

Overgewaardeerde bedrijven, die met een ratio hoger dan één, kunnen meer concurrentie zien. Een ratio hoger dan één geeft aan dat een bedrijf een tarief verdient dat hoger is dan de vervangingskosten, waardoor individuen of andere bedrijven vergelijkbare soorten bedrijven zouden creëren om een ​​deel van de winst te behalen. Dit zou de marktaandelen van het bestaande bedrijf verlagen, de marktprijs verlagen en de Tobin’s Q-ratio doen dalen.

Beperkingen van het gebruik van de Q-verhouding

De Q van Tobin wordt in de praktijk nog steeds gebruikt, maar anderen hebben sindsdien ontdekt dat fundamentals investeringsresultaten veel beter voorspellen dan de Q-ratio, inclusief de winstvoet – hetzij voor een bedrijf, hetzij de gemiddelde winstvoet voor de economie van een land.

Anderen, zoals Doug Henwood in zijn boek Wall Street: How It Works and For Whom, vinden dat de Q-ratio de investeringsresultaten over een belangrijke periode niet nauwkeurig kan voorspellen. De gegevens voor het oorspronkelijke artikel (1977) van Tobin hadden betrekking op de jaren 1960 tot 1974, een periode waarvoor Q de investering vrij goed leek te verklaren. Maar kijkend naar andere tijdsperioden, kan de Q geen over- of ondergewaardeerde markten of bedrijven voorspellen. Terwijl de Q en de investering in de eerste helft van de jaren 70 samen leken te bewegen, stortte de Q in tijdens de bearish aandelenmarkten van de late jaren 70, zelfs toen de investeringen in activa toenamen.

Related Posts

  • Qualified Small Business Stock (QSBS)
  • Quarter-To-Date (QTD)
  • Quasi contract
  • Quasi-reorganisatie
  • Quid Pro Quo
  • Quintiles
  • Quorum
  • 4 redenen waarom passagiers voor Uber kiezen
  • 4 stappen om een ​​kleine zakelijke lening te krijgen zonder onderpand
  • Giphy: hoe het werkt en geld verdient
Q-verhouding: Tobin's Q - KamilTaylan.blog (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6051

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.