Gevangenismedewerkers: 'De tijd van alleen opsluiten in de gevangenis is voorbij' (2024)

Iris Tasseron

21 september 2021, 13:48 6 minuten leestijd

Gevangenismedewerkers: 'De tijd van alleen opsluiten in de gevangenis is voorbij' (2)

UTRECHT - De eerste reïntegratietrajecten om recidive te voorkomen zijn van start gegaan met Utrechters in de gevangenis in Nieuwegein. Dit is het gevolg van landelijke afspraken tussen de gevangenissen en de Overheid. Een eerste proef met een gedetineerde uit Utrecht is deze week gestart in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Hoe zo'n traject er uit ziet bespreken we met twee gevangenismedewerkers. John Praamsma is staffunctionaris ketensamenwerking en heeft meegewerkt aan deze nieuwe manier van werken. Hij noemt zichzelf de verbindende schakel tussen binnen en buiten. "Wij hebben al jaren gezegd dat we meer moeten doen dan opsluiten en dat zijn we langzaam gaan ontwikkelen. Je moet mensen in de gevangenis bijvoorbeeld een opleiding aanbieden als dat is wat ze nodig hebben. Op ieder potje past een dekseltje. Je maakt voor iedereen een individueel traject, want iedereen heeft een ander probleem."

In deze serie over jeugdcriminaliteit praten we met mensen binnen justitie, met hulpverleners en jongeren die in de criminaliteit hebben gezeten. Aanleiding is een nieuwe aanpak van de gemeente Utrecht om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Uit cijfers blijkt dat met name drugshandel gerelateerde criminaliteit toeneemt, zoals plofkraken, witwassen en de handel zelf. In deze serie laten we zien hoe het nu gaat en wat vinden alle betrokken partijen dat er nodig is om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden en vooral er ook in blijven. Het aantal gestraften dat weer in herhaling valt is groot en ook dat wil de gemeente terugbrengen.

Sabine Hovestad is casemanager voor het samenwerkingsverband Utrecht namens de PI Nieuwegein. Zij is betrokken bij het reïntegratietraject van gedetineerden. "Je moet die groep ook perspectief bieden zodat het leven een andere wending krijgt. Dat wordt nu steeds makkelijker, omdat we in de regio meer optrekken samen met de gemeente en de reclassering. Die lijnen zijn kort."

Samenwerking

De samenwerking tussen al die betrokken partijen betekent dat ze van het begin af aan informatie uitwisselen over een gedetineerde. Praamsma: "Op het moment dat er een Utrechtse gedetineerde binnenkomt melden we dat bij de gemeente. Dan gaat de gemeenteambtenaar met een vastgestelde vragenlijst aan de slag met vragen als, 'is er huisvesting, is er een uitkering en wat is de thuissituatie'. Iets waar wij niet achter kunnen komen, maar de gemeente wel. Reclassering doet ook een check over de achtergrond van de gedetineerde en wij doen een screening. Al die zaken moeten binnen 14 dagen bij elkaar komen en dan zit ook de gedetineerde bij het overleg. Het gaat tenslotte om zijn leven."

Ze zien mij soms wel als de vijand en ik begrijp dat wel

Praamsma is blij dat de samenwerking van de grond is gekomen net als Hovestad: "De vroege verzameling van informatie, de overdracht richting de nazorg en dat iedereen bewust is van zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Dat vind ik echt een gewin." Maar volgens Hovestad gebeurt er veel meer, zo wordt er veel vaker gewerkt met ervaringsdeskundigen.

"Wij zijn binnen Dienst Justitiële Inrichtingen steeds bewuster aan het worden dat wij vanuit onze organisatie niet degene zijn die het luisterende oor ontvangen, dus wij moeten andere partijen binnen halen, zoals ervaringsdeskundigen. Die worden steeds meer omarmd om binnen de bajes te vertellen van, 'dit is mijn verhaal, dit is mijn leven en dit is hoe het kan gaan. En dat zorgt echt voor die verandering bij gedetineerden."

Kans op herhaling

Uit veel gesprekken met hulpverleners en ook ex-criminelen blijkt dat de kans om weer terug te vallen heel erg groot is nadat je in de gevangenis hebt gezeten. Het is moeilijk aan een baan te komen en ook aan een woning. De reclassering kan ze daarbij helpen, maar dat begrijpen niet alle ex-gevangenen die bij reclasseringsmedewerker Raoul (niet zijn echte naam, red.) terechtkomen.

Die samenwerking gaat zelfs zo ver dat we werkgevers binnenhalen om mensen hier in de gevangenis een sollicitatiegesprek af te nemen

"Ze zien mij soms wel als de vijand en ik begrijp dat wel. Ze hebben al geen hoge pet op van de politie. Dan komen ze bij de rechter en de officier van justitie en dat vinden ze allemaal niks en ze zien mij vaak als een onderdeel van dat systeem." Raoul probeert ze dan uit te leggen dat hij ze kan helpen. "Ik heb een opdracht om toezicht op de jongens te houden, maar ik kan ze ook vooruit helpen. Dat is dan ook het eerste gesprek dat ik met ze voer."

Nu met de nieuwe intensieve samenwerking gaat zo'n traject al veel eerder van start, namelijk al in de gevangenis. Dat vindt Raoul een goeie zaak. "Je weet dat ze er ooit uit gaan komen en dan is het wel heel goed om vanaf het begin al met ze in gesprek te gaan. Hoe eerder je begint hoe beter het kan worden. Ook voor mij persoonlijk als medewerker zou dit een goeie toevoeging zijn."

Perspectief

Het sleutelwoord in de aanpak is perspectief. Dat is wat alle partijen de ex-gedetineerden moeten bieden. Hovestad, casemanager bij de PI in Nieuwegein: " Die samenwerking gaat zelfs zo ver dat we werkgevers binnenhalen om mensen hier in de gevangenis een sollicitatiegesprek af te nemen. Dan biedt je ze perspectief op het moment dat ze naar buiten gaan."

Maar dat werkt niet bij iedereen, zoals bijvoorbeeld bij cocaïnehandelaren die in de criminaliteit goed geld verdienen en niet uit de criminaliteit willen stappen. Hovestad: "Dat zijn dus mensen die niet gemotiveerd zijn. We kunnen het niet opleggen. We kunnen ze laten zien wat er kan en zeggen: 'er zijn allerlei deuren die opengaan als je wil'. Als dan blijkt dat diegene die stap niet zet zijn wij niet bevoegd om iemand door de deur heen te duwen en te zeggen je gaat het anders doen."

De gevangenismedewerkers probeert deze groep wel te overtuigen net zoals reclasseringsambtenaar Raoul. "Je probeert ze wel een toekomstbeeld te schetsen waar het heen kan gaan. Als je vaker met justitie in aanraking komt en vaker vast komt te zitten kan dat betekenen dat je van je werk wordt ontslagen. Dan kan al zo zijn wanneer je maar een dagje vastzit, omdat je bijvoorbeeld verdacht bent. Dat kan grote gevolgen hebben en dat beseft niet iedereen. Ik praat daar dan over om ook met elkaar te kijken naar wat iemand wil bereiken en wat daarvoor nodig is. Als er een intrinsieke motivatie is om niet opnieuw de fout in te gaan is de kans van slagen veel groter."

Wonen

Eén punt blijft terugkomen in alle gesprekken. Huisvesting, dat is een groot probleem. De wachtlijsten zijn lang voor bijvoorbeeld begeleid wonen. En juist het hebben van een vaste woonplek is zo belangrijk voor de reïntegratie van een ex-gedetineerde. Hovestad van de PI Nieuwegein: "Die wachtlijsten blijven een probleem. Plekken zitten vaak vol, doorstroming is vaak lastig. De markt bij woningnet zit echt op slot. Dat stokt de hele keten."

Daarmee ligt een belangrijke taak bij de reclassering om te voorkomen dat een ex-gedetineerde in herhaling valt. "Ik vind het belangrijk om mensen vertrouwen te geven, ongeacht welke leeftijd iemand heeft. Het helpt wel mee als het lukt om al op jongere leeftijd goede keuzes te maken. De ervaring leert namelijk dat het moeilijker wordt naarmate mensen ouder worden. In mijn ogen is niemand verloren en kun je op elk moment in je leven weer voor een andere weg kiezen."

Lees ook de andere artikelen in de serie met justitie, hulpverleners en ex-criminelen. En ook welke aanpak burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht verder voor ogen heeft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

Tips van de redactie

'Wolvenadviezen nu te eenzijdig', pleidooi voor bredere expertise
'Meisje werd beslopen en aangevallen', vader en bso doen hun verhaal over de wolf
Niet voor watjes: bij kanopolo gaat het er ruig aan toe
Restaurant van Sanne loopt duizenden euro's mis door sluiting A2: 'Heel pijnlijk'
Vijf vragen over mantelzorgwoningen: wat mag wel en wat niet?

Puzzels

Sudoku
Woordzoeker

Alle puzzels

Ook RTV Utrecht!

Dierenarts Martijntje beantwoordt al jouw vragen op Radio M Utrecht
Ontdek de hoornaar-lookalike in Luc's Tuinsafari
RTV Utrecht-app nu ook te gebruiken in de auto
RTV Utrecht-app nu beschikbaar in je auto met Android Auto en Apple Carplay
Bekijk de DocU en beleef de Buurkerk tijdens Open Monumentendag
Gevangenismedewerkers: 'De tijd van alleen opsluiten in de gevangenis is voorbij' (2024)

FAQs

Kan je seks hebben als je in de gevangenis zit? ›

Nochtans is de regelgeving streng: een gedetineerde moet een relatie van zes maanden aantonen, voordat hij ervoor in aanmerking komt. “Wie geen vaste partner heeft, heeft dus geen recht op ongestoord bezoek.

Hoe laat moet je opstaan in de gevangenis? ›

Het leven in de gevangenis verloopt erg gestructureerd en is overal ongeveer gelijk. 06.00 uur: Opstaan, ontbijt, douchen, brieven afgeven. 07.30 uur: Gaan werken. Voor wie niet werkt, is er bibliotheekbezoek mogelijk en is er een wandeling van een uur.

Wat voor werk doen gevangenen in de gevangenis? ›

Gedetineerden voeren uiteenlopende werkzaamheden uit, van simpel productiewerk tot gespecialiseerde vakarbeid. Dit doen ze bijvoorbeeld in werkplaatsen voor hout- en metaalbewerking, in naaiateliers, wasserijen, bakkerijen, en fietsenmakerijen.

Kan je iemand ontslaan die in de gevangenis zit? ›

De werkgever die je wil ontslaan tijdens detentie, zal zelf en los van de strafzaak moeten aantonen dat er een grond voor ontslag is. Hij moet dit ook kunnen bewijzen!

Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis? ›

"Een groot voordeel van een man in een gevangenis is bijvoorbeeld dat hij nooit te dichtbij komt", gaat Roodvoets verder. "Meestal hebben vrouwen met hystobrifilie intimiteitsproblemen. Op een bepaalde manier hebben vrouwen controle over de relatie met een man in de gevangenis.

Wat gebeurd er als je zwanger bent in de gevangenis? ›

Zwangere vrouwen in detentie

Als er een zwangere vrouw wordt gedetineerd, wordt zij aangemeld bij: een verloskundige/gynaecoloog voor controles; de organisatie Veilig Thuis, de uitvoerder van meldingen rond huiselijk geweld en kindermishandeling.

Hoeveel geld krijg je als je in de gevangenis zit? ›

U heeft geen recht op een uitkering wanneer u in een gevangenis zit. Ook niet als u in een huis van bewaring, een penitentiaire inrichting of een tbs-kliniek zit.

Hoeveel kost een tv in de gevangenis? ›

Een tv behoort niet tot de standaard uitrusting van een cel, maar iedere gedetineerde kan er wel een huren, als ze dat willen. De kosten hiervoor zijn €3 per week, dit wordt afgeschreven van de rekening-courant.

Wat krijg je te eten in de gevangenis? ›

Gevangenen krijgen weinig en slecht eten. Het voedsel bestaat uit waterige koolsoep en brood. Soms is het eten niet eens gaar, andere keren is het bedorven. Mensen hebben zo'n honger dat ze alles eten wat ze krijgen.

Wat doe je de hele dag in de gevangenis? ›

Iedere gedetineerde volgt het 'basisprogramma': een aantal activiteiten waar de gedetineerde recht op heeft volgens de Penitentiaire Beginselenwet (Pb). Hieronder vallen recreatie, luchten, bezoek, sport, arbeid, onderwijs, gebruik van bibliotheek en het recht op geestelijke en medische verzorging.

Wat draag je in een gevangenis? ›

Vanaf 1 juli 2020 hebben àlle gedetineerden het recht om in de gevangenis hun eigen kledij en schoenen te dragen. Hen verplichten om een gevangenisuniform te dragen mag niet meer, tenzij dat echt nodig is voor de arbeid of bij bepaalde activiteiten.

Welk werk doen gevangenen in de gevangenis? ›

Federaal Bureau voor Gevangenissen

Gevangenen die veroordeeld zijn, moeten werken als ze medisch in staat zijn. Werkopdrachten in instellingen omvatten werk in sectoren zoals de voedselvoorziening of het magazijn, of werk als gevangenenverzorger, loodgieter, schilder of terreinknecht . Gevangenen verdienen 12¢ tot 40¢ per uur voor deze werkopdrachten.

Hoeveel geld krijg je als je onterecht in de gevangenis hebt gezeten? ›

In zo'n geval kan de vrijgesproken verdachte op basis van artikel 89 van het Wetboek van Strafvordering vragen om een schadevergoeding ter compensatie van de onterecht gezeten dagen. In de regel worden er vergoedingen toegekend van € 80,- per dag in een huis van bewaring en € 105,- voor een dag in een politiecel.

Wat als je werknemer in de gevangenis zit? ›

Geen arbeid, geen loon. Of het nou gaat om een aanhouding van enkele uren, meerdere dagen in bewaring of langdurige detentie, over die periode hoeft het loon niet te worden betaald. De werkgever mag de loonbetaling staken. Het is wel van belang om de werknemer daarover schriftelijk te informeren.

Kan je eerder uit de gevangenis komen? ›

Gedetineerden met een celstraf kunnen onder voorwaarden eerder vrijkomen. Ze kunnen maximaal 2 jaar eerder vrijkomen dan de straf die ze hebben gekregen.

Wat is er verboden in de gevangenis? ›

Verboden voorwerpen

Het gaat om voorwerpen als drugs, wapens, geld, explosieven, alcohol, informatiedragers en communicatiemiddelen. Dit gebeurt door middel van een detectiepoort, scan-apparatuur en fouilleren. Per 1 november 2019 is het strafbaar om bepaalde voorwerpen binnen te brengen in een justitiële inrichting.

Kan je douchen in de gevangenis? ›

Hiermee kunnen ze op gezette tijden hun cel verlaten en naar de verschillende afdelingen lopen, naar de luchtplaats gaan of naar hun bezoek. Ook bestaat de mogelijkheid om met meerdere mensen in een cel te zitten. Gedetineerden hebben dan een gedeelde douche, wasmachine, keuken en voorraadkast.

Top Articles
Seeking Community Input on Academic Calendar Drafts
FedExCup live blog: Track the top-50 race for BMW Championship spots - PGA TOUR
Amc Near My Location
Pieology Nutrition Calculator Mobile
A Complete Guide To Major Scales
Violent Night Showtimes Near Amc Fashion Valley 18
Tiraj Bòlèt Florida Soir
Space Engineers Projector Orientation
Detroit Lions 50 50
Methodist Laborworkx
Wordle auf Deutsch - Wordle mit Deutschen Wörtern Spielen
Sky X App » downloaden & Vorteile entdecken | Sky X
Les Rainwater Auto Sales
CANNABIS ONLINE DISPENSARY Promo Code — $100 Off 2024
Abby's Caribbean Cafe
Bible Gateway passage: Revelation 3 - New Living Translation
Teen Vogue Video Series
Gazette Obituary Colorado Springs
Craigslistodessa
Reser Funeral Home Obituaries
Www.craigslist.com Austin Tx
D2L Brightspace Clc
Kohls Lufkin Tx
Bay Area Craigslist Cars For Sale By Owner
Kabob-House-Spokane Photos
Cornedbeefapproved
Pronóstico del tiempo de 10 días para San Josecito, Provincia de San José, Costa Rica - The Weather Channel | weather.com
Weather October 15
Isablove
Ff14 Sage Stat Priority
Kempsville Recreation Center Pool Schedule
Grove City Craigslist Pets
Learn4Good Job Posting
Mrstryst
Ultra Clear Epoxy Instructions
67-72 Chevy Truck Parts Craigslist
Ticketmaster Lion King Chicago
The Syracuse Journal-Democrat from Syracuse, Nebraska
Emerge Ortho Kronos
Troy Gamefarm Prices
Lyca Shop Near Me
Gpa Calculator Georgia Tech
Mugshots Journal Star
Free Crossword Puzzles | BestCrosswords.com
Sound Of Freedom Showtimes Near Amc Mountainside 10
Gli italiani buttano sempre più cibo, quasi 7 etti a settimana (a testa)
Online TikTok Voice Generator | Accurate & Realistic
28 Mm Zwart Spaanplaat Gemelamineerd (U999 ST9 Matte | RAL9005) Op Maat | Zagen Op Mm + ABS Kantenband
Marion City Wide Garage Sale 2023
Minecraft Enchantment Calculator - calculattor.com
Craigs List Sarasota
Lorcin 380 10 Round Clip
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5411

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.