Gemeentelijk zomerzwemmen toen en nu (2024)

Gemeentelijk zomerzwemmen toen en nu (1)

Cultuur

Oude-IJsselstreek - Volop zomer, bij goed weer voor veel mensen het moment de waterkant op te zoeken. Voor een koele duik, of alleen lekker op de weide of aan de oever te liggen, genieten van alle zomerse geluiden. Een impressie van (voormalige) buitenzwemgelegenheden in onze gemeente.

Door Reinier Kroesen

Menig Varssevelder maakte de eerste slagen in het zwembad in de Slingebeek, nabij de van Pallandtbrug in de Veenweg. Kwaliteitseisen van zwemwater waren nog niet streng, badgasten maalden er niet om wanneer zo nu en dan wat rommel voorbij dreef.

Slingebeek
In juli 1923 werd al ‘Druk gebruik wordt gemaakt van het baden in de beek’ zo meldde een artikel in de Aaltensche Courant. ‘In afwijking van andere zomers is het op het ogenblik een prachtige gelegenheid, nu deze voldoende water binnen haar oevers heeft.’ In augustus 1926 is er een stuw geplaatst, op initiatief van Varssevelds Belang. In 1930 werden zaken serieus aangepakt en ging men over tot het stichten van een volwaardig zwembad. Nog voor de zomer was het gereed en op 7 juni vond de officiële opening plaats, die in de genoemde krant als volgt werd beschreven: ‘Burgemeester S.J. Karsten, liet in zijn rede liet uitkomen, dat zulk een prachtige inrichting een aanwinst voor Varsseveld is. Door de muziek van Concordia werd vervolgens een couplet van het Wilhelmus aangeheven en hierna nog geruime tijd de zwemkunst beoefend, onder de tonen van een opgewekte mars van voornoemd muziekcorps.’ B & W van Wisch gaven zelfs goedkeuring aan openstelling op de zondagmorgen. Om de andere zondag was het voor dames of heren tussen 8.00 en 9.00 uur geopend, dit alles onder toezicht van badmeester Rexwinkel. Gemengd zwemmen was namelijk ten strengste verboden! Die zwemgelegenheid heeft dienst gedaan tot 1967. In dat jaar werd het vervangen door het overdekte zwembad ‘d’Olde Schole’ aan de Schoolstraat in Varsseveld.

De Oase
In 1948 werden initiatieven ontplooid om een zwembad te stichten in de voormalige gemeente Gendringen. Er werd toen een zogenaamde propaganda-vergadering belegd in zaal Könning in Ulft ‘om het publiek vertrouwd te doen geraken met het doel’. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling het te situeren bij de splitsing van de A-Strang en de Oude IJssel, maar door de verplaatsing van de stuw gaf dit technische problemen. Vervolgens werd besloten de voormalige ijsbaan aan de Oude IJssel in te richten voor een zwembad. Op 8 juli 1950 werd het opengesteld voor publiek. Een volgende mijlpaal was de realisatie van een verwarmd zwembad, in 1968. Onder de kop ‘Modderpoel nu Oase’ werd in een krantenartikel verslag gedaan van de opening. Hierin stond dat het bad eindelijk een naam had, De Oase. In 1975 kreeg het een bolvormige overkapping, een zogeheten luchtdrukhal. Bij de bezorging van het haldoek bleek er een gat in het doek te zitten. Kennelijk een veeg teken voor de nabije toekomst. Uit een technisch rapport in 1980 bleek dat het zwembad ‘in de huidige staat niet meer voldoet aan de eisen voor een overdekte zweminrichting’. Daarop werd het plan ontwikkeld voor een nieuw overdekt zwembad. In 1984 opende recreatiebad De Blenk dat dienst deed tot november 2015.

Het oude zwembad aan de Badweg en zijn gronden werden destijds overgedragen aan de heer te Pas. Daar werden vakantiewoningen gebouwd, recreatiepark ‘t Isselt’ was een feit.

De Paasberg
Zelfs dagblad Het Vrije Volk op 20 juli 1959 berichtte op 20 juli 1959 over het dan net geopende zwembad De Paasberg. ‘Met een groot feest dat van half drie s middags tot laat in de avond duurde hebben bewoners van Terborg en Silvolde hun eigen zwembad aan de gemeente overgedragen. De zevenduizend inwoners van beide dorpen brachten in een half jaar tijd 42.500 gulden bijeen. In oktober 1958 ging de burgerij zelf tot initiatief over en werd een actiecomité gevormd waarin alle levensbeschouwelijke stromingen van de burgerij vertegenwoordigd waren.’ Op 1 april ging de eerste spade de grond in. Burgemeester baron van Tuyll van Serooskerken opende het bad en herinnerde aan het snelle bouwtempo.

Het buitenbad dreigde in 2013 gesloopt te worden. Gemeente Oude IJsselstreek wilde zes ton bezuinigen op de zwembaden en liefst niet meer betrokken zijn bij de exploitatie. Het voornemen om het zwembad in Terborg te slopen stuitte op veel verzet. Inwoners richtten een actiegroep op. Uiteindelijk besloot de gemeente het buitenbad te behouden. Er kwam er zelfs een nieuw binnenbad met sauna en Turks stoombad. In november 2015 vond de heropening plaats.

Slootermeer
De drie zwemplassen bij Recreatiecentrum Slootermeer en Recreatiecentrum Scholtenhof zijn ontstaan door zand- en grindwinning. In 1936 werd aanvankelijk gestart met het delven van klei, ten behoeve van Steenfabriek De IJssel. Die winningen gingen door tot 1990. Sinds 1960 worden die plassen al als zwemwater gebruikt. De voormalige baggergaten liggen bij buurtschap IJsselhunten. Het oudershuis van Nico Immink bevindt zich niet ver van de achteringang van het grootste baggergat, in Varsselder, waar ook jeugdhonk De Keet stond. Nico: “Ik herinner me het geluid van de zandzuiger, het kraken van het ijs als dat gat dichtgevroren was. Het omroepen als er telefoon was voor iemand op de camping. Dat we met een Lelijke Eend vanaf De Keet het ijs op gingen. Met een Zundapp vanaf een zandbult zo het water in, om die vervolgens weer op te dreggen.” Bij gebrek aan een springplank werd er gedoken vanaf de zandzuiger. “We sloten zelfs weddenschappen af om een kratje bier, voor wie langs over het gat durfde te zwemmen,” zo besluit Nico zijn jeugdherinneringen.

Gemeentelijk zomerzwemmen toen en nu (2)
Gemeentelijk zomerzwemmen toen en nu (2024)
Top Articles
Terry and Tonesa: Is the Couple From BMF Still Dating?
Are Big Meech Parents alive? His father died in July 2017 - TheNetline
Garrison Blacksmith Bench
Lifewitceee
News - Rachel Stevens at RachelStevens.com
COLA Takes Effect With Sept. 30 Benefit Payment
Blackstone Launchpad Ucf
America Cuevas Desnuda
Naturalization Ceremonies Can I Pick Up Citizenship Certificate Before Ceremony
30% OFF Jellycat Promo Code - September 2024 (*NEW*)
Lenscrafters Westchester Mall
Www Thechristhospital Billpay
Ou Class Nav
83600 Block Of 11Th Street East Palmdale Ca
Ave Bradley, Global SVP of design and creative director at Kimpton Hotels & Restaurants | Hospitality Interiors
2021 Lexus IS for sale - Richardson, TX - craigslist
4156303136
A rough Sunday for some of the NFL's best teams in 2023 led to the three biggest upsets: Analysis - NFL
Viprow Golf
Unit 33 Quiz Listening Comprehension
60 X 60 Christmas Tablecloths
Lehmann's Power Equipment
Abby's Caribbean Cafe
Nine Perfect Strangers (Miniserie, 2021)
Erica Banks Net Worth | Boyfriend
Wnem Tv5 Obituaries
Jeff Nippard Push Pull Program Pdf
Reser Funeral Home Obituaries
2021 MTV Video Music Awards: See the Complete List of Nominees - E! Online
2000 Ford F-150 for sale - Scottsdale, AZ - craigslist
Bra Size Calculator & Conversion Chart: Measure Bust & Convert Sizes
manhattan cars & trucks - by owner - craigslist
The Posturepedic Difference | Sealy New Zealand
Sam's Club Gas Price Hilliard
Chicago Pd Rotten Tomatoes
Hotel Denizen Mckinney
15 Downer Way, Crosswicks, NJ 08515 - MLS NJBL2072416 - Coldwell Banker
Whas Golf Card
Royals op zondag - "Een advertentie voor Center Parcs" of wat moeten we denken van de laatste video van prinses Kate?
Devotion Showtimes Near Mjr Universal Grand Cinema 16
Oreillys Federal And Evans
Vanessa West Tripod Jeffrey Dahmer
Flashscore.com Live Football Scores Livescore
Edict Of Force Poe
Joey Gentile Lpsg
Gary Lezak Annual Salary
Academic Notice and Subject to Dismissal
Walmart 24 Hrs Pharmacy
Go Nutrients Intestinal Edge Reviews
St Anthony Hospital Crown Point Visiting Hours
40X100 Barndominium Floor Plans With Shop
Clock Batteries Perhaps Crossword Clue
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6413

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.