18q deletie syndroom | Erfelijkheid.nl (2024)

Iemand met 18q deletie syndroom mist een deel van de lange (q-)arm van chromosoom 18. Dat heet een deletie. Daardoor mist iemand genen en krijgt bepaalde kenmerken.

Veel mensen met 18q deletie syndroom hebben problemen met het zenuwstelsel. Kinderen kunnen daardoor moeite hebben met leren bewegen en praten. Iemand kan problemen met leren hebben of een verstandelijke beperking. Sommigen mensen hebben epilepsie en zijn heel beweeglijk. Het komt ook voor dat mensen psychische problemen hebben zoals angst, snel geïrriteerd zijn, depressie en een autisme spectrum stoornis. Soms heeft iemand een klein hoofd.

Andere kenmerken die mensen met dit syndroom kunnen hebben zijn:

  • een kleine lengte
  • slappe spieren
  • diep liggende ogen, een wijde mond en grote oren. Het midden van het gezicht kan platter zijn
  • problemen met horen
  • een andere vorm van de voeten zoals een klompvoet of rocker bottom feet
  • handen en vingers die een andere vorm hebben
  • problemen met het bewegen van de ogen en met zien. Soms staan de ogen verder uit elkaar.
  • schisis
  • een te langzaam werkende schildklier
  • aangeboren hartafwijkingen
  • navelbreuk
  • problemen met de nieren
  • afwijkingen aan de geslachtsorganen
  • problemen met de huid zoals eczeem
  • problemen met hun afweersysteem. Daardoor hebben ze vaker infecties, auto-immuunziektes en allergieën

Op chromosoom 18 liggen veel verschillende genen. Als iemand bijvoorbeeld het TCF4-gen mist, dan heeft die persoon meestal ook kenmerken van het Pitt-Hopkins syndroom.

Welke kenmerken iemand met 18q deletie syndroom krijgt, kan van persoon tot persoon verschillend zijn. Iedere persoon met 18q deletie syndroom is uniek.

Heb je een vraag? erfolijn18q deletie syndroom | Erfelijkheid.nl (1)erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN

    • Andere namen voor deze ziekte

      Monosomie 18q
      18q- syndroom
      Deletie 18q
      Syndroom van De Grouchy
      18q deletion syndrome
      Proximal chromosome 18q deletion syndrome
      Monosomy 18q
      18q-syndrome
      Deletion 18q

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een dokter kan denken aan chromosoom 18q deletie syndroom als iemand kenmerken heeft zoals die hierboven staan.
      Het kan vastgesteld worden met onderzoek van de chromosomen. Vaak wordt er dan een array onderzoek gedaan.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Chromosoom 18q deletie syndroom kan niet genezen.
      Er zijn wel verschillende behandelingen die kunnen helpen om kenmerken minder te maken. De behandeling hangt af van de kenmerken die iemand heeft.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Hoe vaak het precies voorkomt is niet bekend.
      Een schatting is dat 18q deletie syndroom voorkomt bij 1 van de 40.000 tot 55.000 levend geboren kinderen.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Iemand met dit syndroom mist een stuk van chromosoom 18. We weten niet waardoor dat komt.

      Daardoor heeft iemand bepaalde genen niet die normaal op de lange (q-) arm liggen. Waarschijnlijk zorgt dat voor de kenmerken van 18q deletie syndroom. Maar hoe precies, is nog niet voor alle kenmerken duidelijk.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Ja, 18q deletie syndroom is erfelijk op een autosomaal dominante manier. Dat betekent dat iemand die op één chromosoom 18 een stukje mist, kenmerken van het syndroom krijgt.

      Maar meestal gaat het om een nieuwe verandering. Zo’n nieuwe verandering kan ontstaan rondom de bevruchting. Meestal is niet precies bekend wanneer dit gebeurd is. Meestal is iemand dan de eerste in de familie met het syndroom.

      Soms heeft iemand 18q deletie syndroom wel van een ouder geërfd. Dat kan bijvoorbeeld als die ouder heel milde kenmerken heeft.
      Het kan ook zo zijn dat de ouder een gebalanceerde translocatie heeft. Dat is een afwijking van de chromosomen die bij die ouder geen kenmerken veroorzaakt. Een kind van die ouder heeft wel meer kans om het syndroom te krijgen.

    • Kinderwens

      Heb je misschien kans op (nog) een kind met 18q deletie syndroom? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je arts. Die kan je verwijzen naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus). Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.

      Of embryoselectie (PGT) in jullie geval mogelijk is, kun je met je arts bespreken.

    • Updatedatum

      30 mei 2024

18q deletie syndroom | Erfelijkheid.nl (2024)

FAQs

18q deletie syndroom | Erfelijkheid.nl? ›

Ja, 18q deletie

deletie
Een deletie is een mutatie waarbij een deel van de erfelijke code in een chromosoom ontbreekt. Een deletie is meestal het gevolg van een van onderstaande situaties: Het chromosoom breekt tijdens de interfase van de meiose of de mitose en bij celdeling raakt de cel dan het genetisch materiaal kwijt.
https://nl.wikipedia.org › wiki › Deletie_(genetica)
syndroom is erfelijk op een autosomaal dominante manier. Dat betekent dat iemand die op één chromosoom 18 een stukje mist, kenmerken van het syndroom krijgt.

Wat doet chromosoom 18? ›

Op chromosoom 18 ligt erfelijk materiaal die belangrijk is voor het goed aanleggen van de hersenen en van andere organen van het lichaam. Kinderen met trisomie 18 hebben vaak een ontwikkelingsachterstand omdat hun hersenen anders zijn aangelegd en anders werken dan bij kinderen die dit syndroom niet hebben.

Hoe ontstaat een deletie? ›

Bij een deletie is het chromosoom gebroken en er is een stukje weg. Het aantal chromosomen is normaal, maar de totale hoeveelheid is te weinig. Het stukje dat weg is, kan klein of groot zijn.

Wat gebeurt er als je een chromosoom te weinig hebt? ›

Bij een deletie ontbreekt er een stukje chromosoom. Dit kan bij elk chromosoom gebeuren, op elke plaats van het chromosoom en kan ook van elke grootte zijn. Indien de genen die dan ontbreken belangrijke instructies bevatten, kan de persoon een leerstoornis hebben, ontwikkelingsachterstand of gezondheidsproblemen.

Wat is Delectie? ›

Met deletie wordt het in de spraak weglaten van een of meer klanken bedoeld, die soms nog wel worden geschreven. Als het om klinkers gaat, zijn syncope en apocope mogelijke vormen van deletie.

Hoeveel procent van de levend geboren kinderen met edwardssyndroom overleeft het eerste levensjaar? ›

Ruim 40% van de levend geboren kinderen overlijdt binnen de eerste week. Krap 90% overlijdt binnen het eerste levensjaar. Bij overleven is er sprake van een ernstige verstandelijke handicap. Kinderen hebben (al in de zwangerschap) een groeiachterstand.

Is trisomie 18 levensvatbaar? ›

Na prenatale diagnostiek kan uit vlokken of vruchtwater blijken dat het ongeboren kind Edwardssyndroom heeft, ook wel trisomie 18 genoemd. Kinderen met trisomie 18 zijn meestal niet levensvatbaar. Als zij blijven leven, zijn zij verstandelijk en lichamelijk gehandicapt.

Wat is het Deletiesyndroom? ›

Kinderen met een 22q11-deletie of velocardiofaciaal syndroom missen een stukje DNA waardoor verschillende afwijkingen kunnen ontstaan van onder andere het hart, gezicht en gehemelte. In veel gevallen is er sprake van schisis.

Wat is het meest voorkomende syndroom? ›

Na het Downsyndroom is 22q11 het meest voorkomende syndroom van Nederland.

Wat is het syndroom van Williams? ›

Het Williams syndroom is een erfelijke aangeboren aandoening waarbij kinderen een ontwikkelingsachterstand hebben in combinatie met gedragsproblemen, vaak een aageboren hartafwijking in combinatie met typische uiterlijke kenmerken.

Heb je met Down een chromosoom meer of minder? ›

Mensen met Downsyndroom hebben per cel geen twee maar drie exemplaren van chromosoom 21. In totaal hebben ze per cel 47 chromosomen in plaats van 46. Bij meer dan 95 van de 100 mensen met Downsyndroom ontstaat Downsyndroom door een delingsfout van de chromosomen in de eicel of soms in de zaadcel.

Hoe weet je of je een chromosoomafwijking hebt? ›

Door DNA-onderzoek wordt soms duidelijk of een kind een chromosoomafwijking heeft. Bij sommige aandoeningen zijn er te veel chromosomen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij downsyndroom, trisomie 18, trisomie 13 en het Klinefelter syndroom. Iemand kan ook te weinig chromosomen hebben.

Hoeveel kans kind met chromosoomafwijking? ›

Het risico op een kindje met trisomie 21 (syndroom van Down) hangt af van de leeftijd van de moeder. Als de moeder jonger is dan 30 jaar is er een kans van 1 op 1.000, is de moeder ouder dan 40 jaar verhoogt het risico naar meer dan 1 op 100. Gemiddeld is de kans ongeveer 1 op 700.

Wat is 22q11 deletie syndroom? ›

Logopedisten: kinderen met het 22q11.2 deletie syndroom hebben in meer of mindere mate voedingsproblemen en spraakproblemen. Veel kinderen met dit syndroom volgen vanaf de leeftijd van 1½ tot het einde van de basisschool intensieve logopedie.

Wat is de ziekte van Turner? ›

Meisjes met het syndroom van Turner hebben maar één X-chromosoom, of één van de twee X-chromosomen heeft een andere vorm. Dit komt omdat er iets mis is gegaan bij het maken van eicellen of zaadcellen. Normaal hebben meisjes en vrouwen twee X-chromosomen. Op het X-chromosoom liggen verschillende genen.

Is deletie een Puntmutatie? ›

Er zijn verschillende soorten puntmutaties: Deletie: er verdwijnt een base; hierdoor veranderen de tripletten en daarmee de aminozuren die gemaakt worden bij translatie.

Hoe groot is de kans op edwardssyndroom? ›

Van elke 10.000 kinderen die levend worden geboren, heeft ongeveer 1 kind edwardssyndroom. Hoe ouder de zwangere, hoe groter de kans op een kind met edwardssyndroom. Hoe lees je de tabel? Als er 10.000 vrouwen van 20 jaar zwanger zijn, dan zijn 4 van hen zwanger van een kind met edwardssyndroom.

Welke functie heeft een chromosoom? ›

In iedere cel van je lichaam zitten chromosomen. In deze chromosomen ligt je DNA of erfelijk materiaal opgeslagen, dat bepaalt hoe je eruitziet en hoe je lichaam werkt. Chromosomen zijn opgebouwd uit kleine stukjes DNA die een vaste plek op het chromosoom hebben, zo'n klein stukje DNA noemen we een gen.

Wat is trisomie 13 en 18? ›

​Trisomie 13 en 18, ook bekend als patau- en edwardssyndroom, zijn chromosoomafwijkingen. Een kind met trisomie 13 of 18 heeft vaak meerdere ernstige aangeboren afwijkingen, zoals hartafwijkingen, gespleten lip en/of gehemelte, buikwanddefecten of een open ruggetje.

Welk nummer chromosoom bepaalt het geslacht? ›

De zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind. De vrouw kan in de eicel alleen een X-chromosoom kwijt, omdat vrouwen alleen maar X-chromosomen hebben. Afhankelijk van welke zaadcel de eicel bevrucht, wordt het dus een jongen (XY) of een meisje (XX).”

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5730

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.